Rachmaninov, Prokofjev en Stravinsky

zaterdag 23 april 2022,  20:00 uur Podium Zuidhaege, De Schalm

 

 
Anastasia kobekina, cello
Hanna Shybayeva, piano

De Russische ziel

In dit programma staan drie grootse Russische cellocomposities centraal. De romantische sonate van Rachmaninov is alom geliefd evenals die van Prokofjev, welke naast sprookjesachtige melodieën ook grillige momenten kent. Stravinsky wilde zich in 1919 juist losmaken van de romantische traditie en greep terug op een meer klassieke stijl.
Deze drie werken worden vertolkt door twee topmusici met (Wit-)Russische wortels. Hanna kent, sinds zij in 2001 het YPF Pianoconcours won, een glanzende internationale carrière. Dagblad Trouw bij voorbeeld roemde haar spel: ‘buitengewoon krachtig, fantasierijk kleurenpalet, volledig overtuigend’. Anastasia speelt zichzelf de laatste tijd enorm in de kijker: zo won zij in 2019 de derde prijs op het loodzware Tsjaikovsky Concours en riep de BBC haar uit tot New Generation Artist. De Frankfurter Algemeine roemt ‘haar bijzondere lyrische talent en de natuurlijke elegantie en rijpheid’ van haar spel; Le Figaro noemt haar kernachtig ’musicienne van de buitencategorie’.

Programma:
I. Stravinsky – Suite Italienne
S. Prokofjev –  Sonate voor cello en piano, opus 119, in C
S. Rachmaninov – Sonate voor cello en piano op. 19, in g


Volwassenen €24,-, incl. pauzedrankje; Jongeren t/m 18 gratis.

 

Video/Audio:
Anastasia, een spetterend luistervoorbeeld met Valery Gergiev:

Hanna, met tango’s voor Yvar (vooral vanaf 10:25):